Μπορούμε να απολαμβάνουμε ένα κρασί ή ένα φαγητό από μόνα τους αλλά αν πετύχουμε ένα καλό συνδυασμό μεταξύ φαγητού και κρασιού μπορούμε να απογειώσουμε την απόλαυση. Αντίθετα επιλέγοντας έναν κακό συνδυασμό μπορεί να μην απολαύσουμε ούτε το κρασί ούτε το φαγητό.

Για να πετύχουμε, λοιπόν, έναν αρμονικό συνδυασμό ανάμεσα σε μια συνταγή και το κρασί που τη συνοδεύει μπορούμε να ακολουθήσουμε τους εξής απλούς κανόνες:

  1. Εάν το φαγητό περιέχει γλυκύτητα καλό είναι να επιλέξουμε κρασί με κάποια ποσότητα σακχάρων
  2. Σαλάτες και σάλτσες με ξίδι δύσκολα μπορούν να ταιριάξουν με κρασί, γιατί έχουν την τάση, λόγω έντονης και χαρακτηριστικής οσμής αλλά και οξύτητας, να το υποβαθμίσουν. Παρ’όλα αυτά όμως, αν πρέπει να συνοδεύσουμε τέτοια παρασκευή πρέπει να χρησιμοποιηθούν κρασιά με έντονο αρωματικό χαρακτήρα και μεγάλη οξύτητα.
  3. Μερικά τυριά ταιριάζουν πολύ με λευκά κρασιά, άλλα ταιριάζουν με ερυθρά αλλά όλα σχεδόν τα τυριά ταιριάζουν με ροζέ, ξηρό κρασί. Είναι ένα κρασί που συνδυάζει την οξύτητα του λευκού και τον φρουτώδη χαρακτήρα του κόκκινου.
  4. Για να ισορροπήσουμε την αλμύρα κάποιων φαγητών μπορούμε να επιλέξουμε γλυκά κρασιά
  5. Για καυτερά πιάτα προτιμήστε κρασιά με χαμηλό αλκοόλ κατά προτίμηση λευκά και αποφύγετε τα κόκκινα με πολλές τανίνες
  6. Τα φαγητά που έχουν αισθητή οξύτητα θέλουν κρασιά με υψηλή οξύτητα
  7. Τα λαδερά και τα όσπρια ταιριάζουν ιδανικά με ροζέ μιας και στην πλειοψηφία τους έχουν κόκκινες σάλτσες.
  8. Ανάμεσα στο κρασί και το φαγητό μερικές φορές χρειάζεται να γίνεται μια αναίρεση των γεύσεων, ώστε η στοματική κοιλότητα να μην κουράζεται. Π.χ. τα λιπαρά εδέσματα, αν και είναι ευχάριστα, μπορούν να γίνουν πολύ κουραστικά για το στόμα. Έτσι, χρειάζονται συνήθως απολίπανση, η οποία επιτυγχάνεται με ένα κρασί που περιέχει πολλές τανίνες, αυξημένη οξύτητα, ή μεγάλη περιεκτικότητα σε οινόπνευμα.
  9. Εξαιρετικά έντονες γεύσεις φαγητών, συνδυάζονται καλά με κρασιά μέτριας έντασης, γιατί μειώνουν κάπως τη μεγάλη τους γευστική ένταση.
  10. Κάποια ιδιαίτερα κρασιά πολύ υψηλής ποιότητας δεν μπορούν να βρουν ανάλογο σύντροφο στο φαγητό γι’ αυτό καλό θα είναι να καταναλωθούν μόνα τους, στο τέλος ενός γεύματος, με τη συνοδεία κατάλληλων τυριών.